Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
EN ALAN AR MEURVOR
EN ALAN AR MEURVOR
Publicité
Derniers commentaires
Archives
20 février 2012

LA GLOIRE DE KARAGAR

Je voulais le faire depuis pas mal de temps, après une première expérience tellement ancienne (je n’avais pas 20 ans) que je ne m’en souvenais plus vraiment. Il suffisait d’une bonne occasion… Et je dois confesser que je n’étais pas mécontent de moi. Et pour répondre à toutes ces femmes hystériques qui s’arrachent ma recette, la voici en fin de post (mais les hommes ont le droit le se servir aussi).

 w3w4w1w2

Démoulage des sacs de fars, avec de délicates mimines...

 

w5

Voilà le résultat, suivi du tranchage:

w6w7

Avec les légumes dans le plat acheté pour l'occasion et d'occasion (ouf!)

w8

L'ensemble avec le fars noir émietté au premier plan et le bol du fameux lipig...

w9

 

Kig-ha-fars diouzh doare Karagar

 

War an tan, en dour yen, lakait pemp ognonenn roz a Roskov brastroc’het (unan anezho a vo laosket en he stumm ha piketet a dachou-jenofl), kignen, pebr hag un diñsad « boked louzoù ». Lakait raktal ar c’hig bevin.

E-keit-se, dibluskit ha troc’hit a dammoù brazik 12 pourenn, un 10 karotezenn vras bennak, ur pezh kaolenn c’hlas, 5 irvinenn. Lakait anezho holl da boazañ en dour berv a-benn neuze. E-ser-se lakait ivez ar peurrest eus ar c’hig : jaritelloù sall (daou lur bennak), 12 troc’had bruched moc’h mogedet, ur mell silzig Morteau (pe zaou, rak justik e oa).

Div eur war-lerc’h, stagit da aozañ ar fars:

Fars du: ul lur bleud gwinizh du, 150 amann teuz, daou vi ha bouilloñs eus ar pouthouarn. Doujet em eus d’ar c’hementadoù kavet ganin nemet gant ar bouilloñs em eus c’hoariet da gaout an dalc’h a gave ganin a oa dereat, hini kaot krampouezh, un disterdra fetisoc’h memestra (dourek a-walc’h da vezañ “tumpet” er sac’h, fetis a-walc’h d’ull oa da chom sonn ennañ sañset).

Fars gwenn: 500 lur gwinizh (épautre a oa ganin), 3 vi, 150 sukr, rezin sec’h, laezh. C’hoariet em eus en-dro-mañ gant al laezh da gaout an dalc’h a faote din. (S. o. fars du)

Fars du ha gwenn zo lakaet e pep a sac’h ha soubet er pouthouarn war-ere ouzh pep a skouarn d’ar pod.

Un eur hanter a yelo da beurboazhañ an hollad.

Poent eo fardañ al lipig : poazhañ chalotez pe ognon troc’het munut-munut en amann fonnus, distrempañ gant bouilloñs.

Bruzunet e vo ar fard du (graet em eus diboan gant ar fourchetezenn), graet e vo troc’hadoù eus an hini gwenn.

En deiz war-lerc’h, pa vo adtommet ar restachoù e vo fritet an troc’hadoù fras gwenn en amann hag ar fars du ivez. Hennezh, a vo aes bruzunañ anezhañ munutoc’h c’hoazh goude fritañ, dambar d’ar soumoul e vo.

Publicité
Publicité
Commentaires
C
Vi mais moi je ne m'en fiche pas qu'elle soit en chinois, j'ai pas de fromfrom à la maison...<br /> <br /> <br /> <br /> Mais bon puisque c'est ainsi, la prochaine recette chez moi, je la mettrai en néerlandais ! Na ! <br /> <br /> <br /> <br /> ;)
Répondre
C
J'm'en fiche que la recette soit en chinois, Fromfrom sait faire et par conséquent moi aussi. Par contre, elle n'a jamais fait de far blanc de kig-ha-fars et ça, ça manque vraiment.
Répondre
L
Trugarez vras, Aotrou Karafars, a-berzh un darfellegez.
Répondre
Publicité